Desítky dobrovolných dárců krve se připojily ke Korunce

Akce nazvaná DARUJ KREV S KORUNKOU LUHAČOVICE se dnes 8. února konala v transfúzní stanici Krajské nemocnice T. Bati ve Zlíně. Od 6 hodin přišlo krev darovat celkem 107 dobrovolných dárců, z toho pouze 12 dárců lékaři odběr krve ze zdravotního hlediska zamítli. Akci na podporu dobrovolného dárcovství podpořila řada osobností, mezi nimi i statutární náměstek hejtmana Libor Lukáš, ředitelka HZS Zlínského kraje Jarmila Čičmancová a extraligoví hokejisté Martin Hamrlík a Michal Důras.

„Většina z dobrovolných dárců přišla darovat krev na základě naší výzvy, kterou jsme iniciovali v médiích a na našich internetových stránkách. Všem těmto lidem moc děkujeme, velmi si jejich rozhodnutí vážíme. Krve totiž není nikdy dostatek a je potřeba na tento problém poukázat a lidi nabádat k dárcovství,“ řekla ředitelka občanského sdružení KORUNKA LUHAČOVICE Veronika Záhorská.

Mezi dobrovolnými dárci, kteří se zapojili do výzvy KORUNKY LUHAČOVICE, nechyběli ani profesionální a dobrovolní hasiči, zdravotníci nebo studenti Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické Zlín. „Jsme rádi, že nám v náboru nových dárců krve Korunka Luhačovice pomůže, protože spotřeba krve v naší nemocnici je velká. Mnohdy potřeba převyšuje množství darované krve. Nejvíce nám chybí v období prázdnin a také v období chřipek. A musíme si uvědomit, že krev nikde v supermarketu nekoupíme. Navíc bez dárců krve by nebyli lékaři schopní dělat operace,“ řekla Yvetta Stavařová, primářka transfúzního oddělení KNTB s tím, že během středečního dopoledne přišlo vůbec poprvé darovat krev 38 dárců z 95 dobrovolníků.

Dárcem se může stát zdravý člověk, který se s ničím neléčí, ve věku 18 – 65 let. Ten, kdo přichází darovat krev poprvé, musí mít s sebou zdravotní dokumentaci od svého praktického lékaře, dále pak kartičku pojišťovny a neměl by ráno zapomenout posnídat a před samotným odběrem vypít alespoň půl litru tekutin, nejlépe čaje. Po příchodu vyplní krátký dotazník a zdravotníci mu odeberou kontrolní vzorek krve, z něhož se udělá krevní obraz. Poté stav zhodnotí lékař a rozhodne o případném odběru krve. Samotný odběr 450 ml krve je poté hotový do sedmi minut.

Občanské sdružení KORUNKA LUHAČOVICE, které podporuje nemocné a handicapované děti či sociálně slabé rodiny a dětské domovy, akci připravilo ve spolupráci s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje. Záštitu nad ní převzal statutární náměstek hejtmana Zlínského kraje Libor Lukáš. Mediálním partnerem bylo Rádio Zlín, Deník a Valašské internetové noviny.

Aneta Stolzová
Telefon: +420 728 303 001
E-mail: aneta@asmedia.cz