Strana9_Snoezelen

Snoezelen pomáhá všem generacím, přinásí i úlevu od nejrůznějších neduhů

Speciální multismyslovou místnost Snoezelen mohou lidé navštěvovat v rodinném centru Kamarád-Nenuda ve Zlíně. Určená je především ke stimulaci smyslů a relaxaci, což může být ideální i pro překonání únavy nebo při zbavování se nejrůznějších psychických blokací u dětí i dospělých.

Pobyt v této jedinečné místnosti má podle odborníků pozitivní vliv také na nemocné a handicapované děti. „Jako určitá forma terapie a pomoci pak může sloužit i sociálně znevýhodněným rodinám nebo rodinám s ohroženými dětmi,“ upřesnila vedoucí centra a terapeutka Ivana Scharfová, která místnost nazývá kouzelná nebo pohádková místnost.

V terapeutické místnosti se využívají různější bublinkové válce, světelné válce, aroma lampy nebo polohovací vaky a polštáře. Pobyt v ní je považován za přelomové trávení volného času dětí i dospělých. „Již při vstupu pocítí lidé klid a zastavení času, je to únik od dnešní uspěchané a vystresované společnosti. Jedná se zároveň o efektivní metodu řešení civilizačních problémů. Pozitivní vliv této metody je vidět u poruch jako jsou hyperaktivita, nedostatečná schopnost soustředění, strach, úzkosti, komunikační a sociální problémy,“ doplnila Ivana Scharfová.

Metodu snoezelen využívá centrum Kamarád-Nenuda také v rámci projektu Bezpečné hnízdo a Snoezelen, které jsou finančně podpořeno z Ministerstva práce a sociálních věcí, Statutárním městem Zlín a rovněž i Zlínským krajem ze Sociálního fondu. V rámci tohoto projektu nabízejí terapeutky tuto službu klientkám Azylového domu pro matky s dětmi, rodinám v tíživé situaci nebo rodičům s dětmi, kteří mají komunikativními problémy  „U dětí, které snoezelen navštěvují, je okamžitě vidět krásné zklidnění, velmi hezky se navazuje kontakt a práce s klienty má rychlé viditelné výsledky“ uvedla vedoucí rodinného centra Ivana Scharfová.

Vzhledem k tomu, jakých úspěchů lze díky terapii ve snoezelenu docílit, nabídlo Rodinné centrum Kamarád-Nenuda spolupráci pomocí těchto nejnovějších terapií i dalším neziskovým organizacím v kraji, které se snaží pomáhat nemocným a handicapovaným dětem. Jako jedna z prvních se do projektu zapojila KORUNKA LUHAČOVICE, která finančně i materiálně podporuje nemocné děti a sociálně slabé rodiny ze Zlínského kraje.

„Terapie nabídneme rodinám, kterým se dlouhodobě snažíme pomoci. Díky nim jim můžeme nejen zpříjemnit společné chvíle s jejich dětmi, ale v některých případech i pomoci zmírnit určité handicapy, bloky a další psychická omezení,“ uvedla ředitelka KORUNKY LUHAČOVICE Veronika Záhorská. Děti s rodiči budou hodiny ve snoezelenu navštěvovat během podzimu.

TERMÍNY PRO “KORUNKOVÉ DĚTI”:

10. 11. 2015 v 15.30 hod

8. 12. 2015 v 15.30 hod

Po dohodě jsou možné i soboty. Zájemci se mohou hlásit na e-mailu: korunkaluhacovice@gmail.com nebo telefonicky: 777618979.

Projekt realizuje:

Projekt podporují: