Hokejista Oldřich Horák při darování krve.

Pomozte nám hledat dárce kostní dřeně pro mladíka z Kroměříže

Kroměřížská nemocnice zveřejnila v minulých dnech výzvu, v níž hledá nové dárce kostní dřeně. Tímto krokem chce pomoci dvaadvacetiletému Tomášovi Naďovi z Kroměříže, který bojuje s velmi vážným onemocněním ve formě rakoviny krve, neboli leukémií. KORUNKA LUHAČOVICE tuto výzvu vyslyšela a prosí veřejnost, aby se přišla do registru dárců kostní dřeně zaregistrovat při tradičním DAROVÁNÍ KRVE S KORUNKOU LUHAČOVICE, které se uskuteční již ve středu 25. února v Krajské nemocnici Tomáše Bati ve Zlíně.

Odběry vzorku krve do registru se uskuteční na transfuzní stanici ve Zlíně od 6:00 do 12:00 hodin. „Vítáni jsou především mladí dárci, nejlépe ve věku 18 až 35 let, kteří jsou bez zdravotních potíží,” vyzvala ředitelka KORUNKY LUHAČOVICE Veronika Záhorská. Každý dobrovolník do registru vyplní před odběrem asi dvou mililitrů krve dotazník a informovaný souhlas. Následně s ním lékař provede odborný pohovor a zdravotní kontrolu. S sebou si musí zájemci o registraci přinést platný občanský průkaz a průkaz zdravotní pojišťovny.

Do registru dárců kostní dřeně se lze zapsat i v jiných nemocnicích. Například v Kroměřížské nemocnici probíhá registrace každé pondělí, čtvrtek a pátek mezi 10:00 a 12:00, případně v jiný čas po předchozí telefonické domluvě na číslech 573 322 417 nebo 573 322 375. 

V Českém národním registru dárců kostní dřeně je v současnosti evidováno 50 717 dobrovolníků.

Příběh Tomáše Nadě