Panenky Korunky - kopie

Dětem v Olomouckém kraji pomůže KORUNKA VELKÉ LOSINY

Na počátku letošního roku vznikl v Olomouckém kraji nový charitativní projekt KORUNKA VELKÉ LOSINY. Jedná se o zapsaný spolek, který si klade za cíl podporovat nemocné, hendikepované a opuštěné děti, či sociálně slabé rodiny v Olomouckém kraji. Spolek navazuje na již patnáctiletou historii charitativní organizace KORUNKA LUHAČOVICE, která obdobně pomáhá ve Zlínském kraji a za dobu své existenci dětem a rodinám rozdělila již přes 10 milionů korun.

Zakládajícími členy spolku KORUNKY VELKÉ LOSINY jsou: Veronika Záhorská – zakladatelka KORUNKY LUHAČOVICE, Karel Mornstein-Zierotin, jeho dcera Karla Morstein-Zierotin a Martina Podstatzká. „Lázeňská společnost ROYAL SPA působí více než deset let mimo jiné také ve Velkých Losinách. Proto jsme se rozhodli, že naše aktivity propojíme také s charitativním projektem, podobně jako v lázních Luhačovice. Vnímáme to tak, že pokud se firmě daří, tak by měla jakkoliv pomáhat druhým,“ řekla Veronika Záhorská, ředitelka KORUNKY VELKÉ LOSINY a KORUNKY LUHAČOVICE a jednatelka společnosti Lázně Velké Losiny.

Vznik spolku na severu Olomouckého kraje přivítali také představitelé hejtmanství. „Tato část olomouckého regionu byla a stále je v některých směrech opomíjena. Je to dáno především geografickou podobou našeho kraje, kdy část Šumperska a především Jesenicko je vzdáleno od jeho centra. Činnost charitativních a neziskových organizací se sídlem v Olomouci sem většinou nedosahuje, proto vznik KORUNKY VELKÉ LOSINY velmi vítáme a budeme podporovat,“ řekl náměstek hejtmana Olomouckého kraje Dalibor Horák. Činnost spolku podporuje také radní Olomouckého kraje Ivo Mareš, který i z pozice své profese lékaře poskytne erudované konzultace. „Některé žádosti o finanční či materiální pomoc, které budou na KORUNKU přicházet, se totiž budou muset odborně kvalifikovat,“ doplnil Ivo Mareš. Třetím z ambasadorů se stal krajský zastupitel a bývalý starosta Velkých Losin Miroslav Kopřiva.

Během představení spolku předali zástupci KORUNKY VELKÉ LOSINY a Olomouckého kraje první šek s částkou 50 tisíc korun. Dar si v Termálních lázních Velké Losiny převzali rodiče šestiletého Jiřího Franka z Bludova. „Jiřík trpí těžkou metabolickou poruchou zvanou mukopolysacharidóza čtvrtého typu. Jedná se o velmi progresivní onemocnění. Jiřík neumí vlivem chybějícího enzymu zpracovat mukopolysacharidy. Jiříkovi se tak z tělíčka nevylučují odpadní látky, ale zůstávají v něm a hromadí se v jeho různých částech a orgánech. Tato nemoc se bohužel nedá vyléčit a v průběhu let se zhoršuje,“ popsala maminka nemocného Jirky – Pavlína Franková.

Rodina peníze využije především k přestavbě domu, který musí být bezbariérový, a také na další výdaje spojené s léčbou a rehabilitací. „Takto nemocné děti zpravidla končí na invalidním vozíku, trápí se s postižením srdce, plic i očí, a s tímto onemocněním se zpravidla dožívají nízkého věku,“ podotkla Pavlína Franková.

Další šek na částku 6725 korun předali KORUNCE zaměstnanci Termálních lázní Velké Losiny. Peníze spolek využije k podpoře nemocných dětí. Na letošní rok jsou již naplánovány nejrůznější charitativní projekty, jejichž výtěžky budou uloženy na veřejném účtu KORUNKY VELKÉ LOSINY. V nadcházejících dnech budou spuštěny webové stránky www.korunkapomaha.cz, prostřednictvím nichž budou moci lidé žádat o finanční či materiální podporu. Veškerá činnost KORUNKY LUHAČOVICE je k přečtení na webu www.korunkaluhacovice.cz. Oba spolky mají také společnou facebookovou stránku https://www.facebook.com/KORUNKAPOMAHA/.

Veškeré další informace poskytne:
Veronika Záhorská
ředitelka KORUNKY VELKÉ LOSINY, z.s.
veronikazahorska@royalspa.cz