p7909-2

Korunka vyhlásila sbírku pro zaplavené obce a města

Občanské sdružení KORUNKA LUHAČOVICE společně s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska – Krajským sdružením hasičů Zlínského kraje, Radiem Zlín a radiem RockMax vyhlašuje sbírku pro zaplavené obce a města, která v uplynulých dnech zasáhly přívalové deště a záplavy. Na českých řekách trvá kritická situace. Nejvyšší stupeň povodňové aktivity platí na zhruba padesáti místech v osmi krajích. Nouzový stav platí ve všech krajích v Čechách s výjimkou Pardubického. Povodně mají i oběti na lidských životech.

Foto: Ivo Mitáček/archiv Korunka Luhačovice

Voda zaplavila stovky domů, zahrad, chat i chalup. „Záplavy napáchaly lidem stomilionové škody, proto jsme se okamžitě dohodli s hasiči, že vyhlásíme materiální sbírku a pokusíme se pomoci alespoň některým lidem, kteří přišli o většinu svého majetku. Konkrétní místo, kam pomoc v kamionu vypravíme, zatím neznáme, stále jsme v kontaktu s krizovými štáby a o cíli naší zásilky rozhodneme podle aktuální situace,“ upřesnila ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice Veronika Záhorská.

Lidé mohou materiální pomoc přinášet od středy 5. června do pátku 7. června na všechny stanice profesionálních i dobrovolných hasičů ve Zlínském kraji. V pátek v noci nebo během soboty pak věci svezou hasiči na stanici profesionálních hasičů do Zlína, kde se pomoc naloží do kamionu a vyjede směrem do Čech.

„Nejvíc lidem pomůžeme tím, když jim shromáždíme především čistící a úklidové prostředky, nejrůznější dezinfekce, saponáty, holinky, pracovní a gumové rukavice, lopaty, stavební kolečka, hrábě, kýble, pevné pytle na odpad, hadry, apod.,“ popsala Veronika Záhorská.

Lidé jistě přivítají i nové věci do domácnosti. Z minulých záplav mají organizátoři zkušenosti, že postižení občané přivítali i věci do domácnosti, jako nádobí, sklenice, hrnce, talíře a příbory, ložní povlečení či prádlo, ručníky, deky, osušky, utěrky nebo peřiny. Vítaná je rovněž balená voda, různé vitamíny či energetické nápoje. Důležité jsou také hygienické potřeby, jako mýdla či toaletní papír.

„Všechny dárce ale žádáme, aby nosili jen zcela nové zboží, nikoliv se zbavovali nepotřebných věcí ze svých domácností,“ upozornila Veronika Záhorská.