p7903-2

Humanitární sbírka zaplní celý kamion

Velký zájem o humanitární sbírku zorganizovanou pro zaplavené obce zaznamenalo ve Zlínském kraji občanské sdružení KORUNKA LUHAČOVICE. Sbírku okamžité materiální pomoci pro lidi postižené povodní vyhlásilo sdružení v pondělí společně s Hasičským záchranným sborem Zlínského kraje, Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska – Krajským sdružením hasičů Zlínského kraje, Radiem Zlín a radiem RockMax. Kamion naplněný věcmi vyrazí v sobotu 8. června kolem poledne ze zlínské stanice profesionálních hasičů. 

Lidé věci postupně nosí do všech stanic profesionálních i dobrovolných hasičů a také na některé obecní úřady. „Lidé na naši výzvu o pomoc zareagovali téměř okamžitě a jsou velmi štědří. V současnosti ani nevíme, zda všechno do nákladního vozidla naskládáme a zda nebudeme ještě rychle shánět další kamion,“ řekla ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice Veronika Záhorská s tím, že sdružení je nepřetržitě v kontaktu s krizovými štáby a dobrovolnickým centrem v Ústeckém kraji a pomoc dle požadavků neustále koordinuje. V sobotu se pomoc bude od lidí nakládat jen ve Zlíně na stanici u profesionálních hasičů, kam mohou dárci přicházet s pomocí už jen do 8:00.

Lidé v zaplavených oblastech budou v následujících dnech nejvíce potřebovat čistící a úklidové prostředky, nejrůznější dezinfekce, saponáty, holinky, pracovní a gumové rukavice, lopaty, stavební kolečka, hrábě, kýble, pevné pytle na odpad, hadry, apod. Z minulých záplav mají organizátoři sbírky zkušenosti, že postižení občané přivítali i věci do domácnosti, jako nádobí, sklenice, hrnce, talíře a příbory, ložní povlečení či prádlo, ručníky, deky, osušky, utěrky nebo peřiny. Vítaná je rovněž balená voda, různé vitamíny či energetické nápoje. Důležité jsou také hygienické potřeby, jako mýdla či toaletní papír.

Přes krizový štáb přišla i žádost o inkontinentní pomůcky – pleny pro Domov pro seniory Dobětice, kam byli evakuovaní senioři ze zaplaveného DPS Velké Březno. „Je to taková nestandardní potřeba a ani toho není potřeba hodně,“ uvedla Lenka Černá, ředitelka občanského sdružení Dobrovolnické centrum z Ústí nad Labem. Podle jejích slov se budou hodit i desítky pláštěnek, neboť meteorologové v nadcházejících dnech varují před dalším deštěm a bouřkami. Těmito pláštěnkami chce centrum vybavit především dobrovolníky, kteří budou pracovat v terénu.

Patronem sbírky je herec Josef A. Náhlovský, který nyní žije v Luhačovicích, ale své kořeny má i na Ústecku. „Proto je to taková symbolika a pro nás i záruka, že se pomoc dostane určitě ke správným lidem,“ řekla ředitelka občanského sdružení Korunka Luhačovice.

Záplavy zasáhly především jižní, střední a severní Čechy. Nouzový stav platí ve všech krajích v Čechách s výjimkou Pardubického. Povodně mají i oběti na lidských životech. Voda zaplavila stovky domů, zahrad, chat i chalup. Škody se už podle odhadů vyšplhaly na desítky miliard korun.